23 Ekim 2012 Salı

Bu Bir Bayram (!) Yazısıdır !

  
Bu bir Bayram ! yazısıdır.

“Bayramda küslük olmaz.” ile baÅŸlayan,  “Büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden”  ile son bulan söz öbeklerine çok da girmeden, fonda “Bugün bayram erken kalkın çocuklar..” çalmazken yazılan bir yazı. Hatta takvimden bağımsız, kutlanan Bayram’ın yazısı. Takvimlerde yazan Kurban Bayramı ifadesinden çok, özünde Hac Bayramı’nın (Haccını yaÅŸayanların) sevincine ortak olmaktan yola çıkılarak dökülenlerdir satırlara. Kurban deyip durmamızın sebebini anlamak çok da zor olmasa gerek, eÄŸilimliyiz, kan, gözyaşı ve acıya. YaÅŸadığımız toplum, uyandığımız her gün karşımıza çıkanlar belki de buna sebep, toplum bilincimizi acılar, kayıplar üzerinden oluÅŸturuyoruz. Öte tarafta, birlikte mutlu olmak, kutlamaya deÄŸer ÅŸeylere bakmak varken, ‘gözümüzü kan bürüyor’ olsa gerek, kurban ediyoruz mutluluÄŸumuzu.
‘Acılar, üzüntüler, dostlarla paylaşınca azalır, mutlu anlar, sevinçler ise paylaÅŸtıkça artarmış’, söylenegelenin aksine, acımızı büyütmek hoÅŸumuza gidiyor gibi görünüyor, beraberken. Kötü üzerine, mutsuzluklarımız üzerine konuÅŸuyor, konuÅŸtukça artırıyoruz adeta. Bayram(!) sohbetlerinde ya ülkeyi/dünyayı kurtarma sevdasına düşüyoruz, ya da kurtarılacak bir ÅŸey kalmadığından dem vuruyoruz. Yine de konuÅŸuyoruz, büyütüyoruz. Kendimizin kurtuluÅŸundan habersiz kurban ediyoruz tüm varlığımızı. Bu bayrama Kurban Bayramı demekte ısrarcıysanız eÄŸer, bari mutsuzluklarımızı kurban edelim bu bayram. Haccı kendi Arafat’ımızda, Hac Bayramı’nı da dillendirmesek de özümüzde yaÅŸamayı deneyelim.
YaÅŸadıkça görüyor insan, paylaÅŸmak güzel ÅŸey. BaÅŸkalarının mutluluÄŸu paylaşıldıkça, baÅŸkası ‘yakın’ oluyor, öyle yakınlaşıyor ki sizinle bütünleÅŸiyor. Öteki kalmıyor, ilk aÅŸama ‘dostum’ diyorsunuz ona, yanınızda olana, sizinle acıları unufak oluncaya kadar öğütene, öğüttükten sonra o tozları, zerreleri üfleyip ortadan kaldırana. Sizinle güzellikleri paylaşıp, karelerce iÅŸleyene, o kareleri bilgisayar belleklerinden çıkarıp, duvarlarda ölümsüzleÅŸtirene, daim kılana. Dostu‘m’ diyorsunuz.  Hala siz ve o var, siz varsınız ve size ait bir dost. Bayram ise ‘Biz’de yaÅŸanıyor olmalı. ‘Pay’edilen mutluluklar, bütünlükteki idrakıyla paylaşıldığında. Aidiyet kalktığında, tek bilinç farkındalığında. Müslamanlık bunu Arafat’ta milyonlarla yaşıyor. Elbette temsili bu ‘aktivite’ aslında ‘tek’liÄŸin bilincinin mizanseni olmalı biraz dikkatle bakebilen için. ‘Tepe’ye tırmanma, ‘ÅŸeytan taÅŸlama’ fikrinin özünde de, insanın kendi zirvesini bulma, kendindeki ‘ÅŸeytanını’; ÅŸu susmak bilmeyen, acı, keder, mutsuzlukla beslenen ve hatta ‘yakın’ındakini karşısına aldıran, ona ‘öteki’ dedirten o ÅŸeytaniyetini (ego desek daha afilli olacak herhalde, egomu dinleyeyim öyle diyeyim) egosunu taÅŸlaması yatıyor olsa gerek.
Her sene takvimin belli günlerinde bu senaryo yeniden sahneleniyor, hiç olmazsa senede bir kere hatırlatmak için, özellikle bu yoldan inancını yaÅŸayanlara. Halbuki ‘senede bir gün’ hatırlatılan ÅŸey, hayatta hangi yoldan bulmayı amaçlamış olursanız olun, hani derler ya ister Kudüs’te, ister Mekke’de ya da evinizin bahçesinde bir yoga matının üzerinde, bize her ‘an’ hatırlatılıyor. Bakmanın ötesine geçtiÄŸimizde, aslında ‘görebilme’nin bize sunulmuÅŸ deÄŸerli ÅŸey olduÄŸunu gördüğümüzde, o ‘okumamız’ söyleneni kendimizde farkebiliyoruz, farkedebileceÄŸiz gibi geliyor bana.
DeliliÄŸi seçelim derim bu Bayram ! Her günün ötesinde, bizde her ‘an’ yaÅŸanan bayramı farkedelim. Çevremizde, kendimizde süregelen durumların peÅŸine düşelim, anlamlandırmaya çalışalım. Güncellememizi yapalım, sürümümüzü yenileyelim. Çok yeni duydum, çok da sevdim “Ä°nsan vücudu, kusursuz tasarlanmış bir makine gibidir, yalnıca kullanıcı hatası nedeniyle arıza yapar.” Buradan da hareketle, ERROR (hata) vermeksizin, bayramı özümüzde, yakınımızdakilerle ‘bir’ yaÅŸayabileceÄŸimiz ve oyunun sonunda ‘Congratulations !’ (tebrikler) yazısını görebileceÄŸimiz bir hayatın kutlaması olsun bu bayram, ‘BÄ°Zin’, ‘BÄ°Rin’  bayramı !
Adettendir, saÄŸlıklı ve mutlu, iyi Bayramlar !     

 
Tebrikler  !
Son çalışmanızı baÅŸarıyla yayınladınız. Sitenize Bakın. DeÄŸiÅŸiklik yapmaya devam etmek için, Kapat'a (Close) basın. 
Güncellemelerinizi Bildirin !
Önemli deÄŸiÅŸiklikler mi yaptınız? Çevrenizle bunu paylaşın ! 
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder