30 Ocak 2012 Pazartesi

Berlin Kaplanı; Ayhan Kaplan !





BERLİN KAPLANI / Hakan Algül

http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/sinema/2012/01/29/bu-kaplan-icin-evden-cikilir-mi

Ata Demirer'in yeni eseri Ayhan Kaplan, "Almancı" boksör, ikinci jenerasyon göçmenlerin imza attıkları başarılardan biri de ona ait. Bu başarılarla dolu boksörlük kariyerinde bir şeyler pek de yolunda gitmemeye başlıyor, ama sorun "kilo" değil ! Zamanla 'zorunlu jübile' yaklaşırken, "bir mucize ihtimali"ni anlatan bir hikâye yazılıyor. 

Berlin'den Antalya'ya uzanan bu hikâye, tam bir aile komedisi. 
Ayhan Kaplan'la adeta Ata Demirer, bir kez daha 'devleşiyor'. 
Hiç Almanca dahi bilmeden, bu kadar başarıyla, aksanı verebilmek, mimikleriyle, 
tavırlarıyla, Berlinli Türk'ü yansıtmak gerçekten seyir zevki veriyor. 
Ancak aslında Babavatan'dan ( Vaterland) Anavatan'a uzanan hikayenin
 temelinde sıklıkla vurgulanan 'insan' var. Nereli olduğu, hatta nereye 
gittiğinin önemi yok. Neden'leri konuşturuyor Demirer, ve belki fazlaca sıradan 
gelecek ama sahiden de oldukça sıcak bir aile filmi ile arz-ı endam ediyor. 

Almanların aksine sürprizlere her daim hazırlıklı olan Ayhan Kaplan, kendini bir anda 'geçmiş' günlerin sıcaklığında buluyor, tüm içtenliğiyle ailesini, sevgiyi tekrar keşfediyor. Tüm bunlar oldukça doğal ve bir o kadar da masum bir süreçte akıyor. Ata Demirer, Berlin Kaplanı'nda da yine çok tanıdık profillerle ve olabildiğince yalın bir dille seyirciyi yakalıyor. Tüm bu doğallığın yanında, filmin 'kötü' adamlarında da aynı şeffaflığı görmek mümkün. "Sonuçta hepimiz insanız" derken, kötüye dair kalıplaşmış genellemeler yerine, zaaflarımızdan dem vuruyor, hikaye. Sonuçta herkesin zaafları var ve bu zaafların temelini oluşturan nedenleri. 

Özellikle şu beyaz günlerde, en klasik tabiriyle her manada içinizi ısıtacak, 'yaz ateşini' de hatırlatacak ve yüzünüzü güldürecek bu filmi izlemek doğru bir tercih. Arka planda Fahir Atakoğlu'nn notaları, filme ismini veren, biz'den diyar Berlin'in de tüm 'gri'liğinin aksine en ışıltılı halini görmek de başka bir seyir keyfi nedeni..

İyi seyirler, sıcak günler !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder