3 Kasım 2014 Pazartesi

Unutursam Fısılda - Çağan Irmak


“Bu bir müzik filmi, bu bir aşk filmi, bu bir ‘kendini iyi hisset’ filmi” diyor Çağan Irmak son filmi Unutursam Fısılda için. Bu üç sihirli cümlede tüm senaryo kendini anlatıyor aslında, bu tanımlamaların B’ende açığa çıkan sihrine gelirsek, şöyle sıralamak kolay olacak;

Unutursam Fısılda; bir müzik filmi, Kenan Doğulu imzasını taşıyan, Farah Zeynep Abdullah ve Hümeyra’nın sesinde bezenmiş şarkılarla dolu bir film olduğundan değil yalnızca. Hayali müzik olan bir kadının, peşinden gittiği, ömrünü şekillendiren tek şey müzik olduğundan, bir müzik filmi Unutursam Fısılda.

İzlenen bir aşk filmi, ancak hayalleri olan müziğin peşinde hayatları birleşen, bir kadın ve bir erkeğin aşkı değil anlatılan sadece, hayalini aşka dönüştürmüş bir kadınla, tüm aşkını bir odaya gömmüş diğer kadının aşkını bize açtığı için bir aşk filmi, Unutursam Fısılda.


Ve bu bir ‘kendini iyi hisset’ filmi. Geçen giden ömürde insana kalanın, o an’ların değerini hatırlatan ve  o an’ların ancak ve ancak O’nunla, B’ir olunca değerlendiğini fark ettiren bir film olduğundan, insana kendini iyi hissettiren bir film, Unutursam Fısılda.


Irmak, ayrıca filmin galasında konuşurken şunları da ekliyor;  “Türkiye'de her gün her şey değişiyor; ben size moral vermek istiyorum.” Sahiden de, filmden çıkınca moral buluyor insan, elbette önce güzelce bir tokat yedikten sonra moral geliyor peşi sıra. Tokat, filmde Ayperi’nin dilinden dökülüyor gibi görünse de içinde yankılanıyor insanın. Ne zamandır, hemen her gör’ülenimde gözümün önüne serilen, “ne ekersen, onu biçersin” varyasyonlarından biri tekrar hatırıma geliyor, “Suçluyu dışarıda aramak beynin sigortasıdır! Kendini avutur! Akıllı suçu kendinde arar, düzelir; gafil suçu dışarıda arar daha da batar!” Üstad’ım böyle diyordu kelamında. Bu kelam, Çağan Irmak’ın kaleminde ise Hümeyra’nın rolünde dilleniyordu.

Ötekine duyduğumuz kinle beslenip, kendimize aşağıların aşağısına gömmenin karşısında, hayatımızı yaşamak var, birlikte olup. Kan değil aslında bizi bağlayan, insan olabilmek, aklını kullanıp, yüreğini ortaya koyabilmek. Hür hissetmek ancak böyle mümkün değil mi? Tam da bu sorunun cevabını, seyrederken bulduğumuzda moral doluyoruz, Unutursam Fısılda’da.

Hümeyra ve Işıl Yücesoy’un önderliğinde her bir rolü en güzel şekilde giymeyi başarmış harika ekibiyle Çağan Irmak, B’eni büyüledi yine. Bu an’ımı saklamak üzere iyice kazımak istiyorum zihnime ve dilimde güzel melodisiyle, 4 mısraya sığmış, film özeti;
“kirli beyaz kedi
yıkan gözyaşınla
kurtul anılardan
sarıl yarınlara..”


Zihnimde, Dua’mla ayrılıyorum salondan; “Olur da Unutursak Fısıldayanımız yanımızda olsun.”




 Fotoğrafların tamamı, Çağan Irmak'ın objektifindendir. Instagram hesabından alınmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder