21 Şubat 2013 Perşembe

Annemin Cinayet Listesi


Annemin Cinayet Listesi
Siyah Beyaz ve Renkli

http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/sahne/2013/02/16/annemin-cinayet-listesi

Yıllardır içinde birikmiş nefretini bir gün, bir pazaryerinde günyüzüne çıkarmaya karar veren bir anne, birikmeye meyleden nefretlerini enstrümanlarla melodileştiren üç çocuk ve nefretini püskürtmenin 'atmosfere zararı'nın farkında bir polis memuru. Kesişiminde bir alış-veriş listesi kaleme alırcasına 'listelenen' bir 'suç' listesi.

Doğrusu veriş-alış listesi olmalı, toplumun suç listesinin özü.
Verileni kaydediyor, gözünün önündeki yerine kendine sunulanı, beyaz camda anlatılanın takipçisi olmayı seçiyor toplum. Bireyin kendine dönük eleştirisi yok, toplumun içinde kaynayıp gidiyor. Listenin dışına çıkmıyor, ne yazıldıysa ona 'alış'ıyor, onu veriyor.

Siyah Beyaz ve Renkli'nin 11 Şubat'ta Kenter Tiyatrosu'nda prömiyerini yaptığı Annemin Cinayet Listesi, işte bu listeyi elimize tutuşturuyor. Câni bir anne, suç listesine yenilerini başlıklar eklerken, çocuklar tekrarlarını izleye izleye kanıksadıkları rollerinin provasını yapıyorlar. Ölümün kan gölüne inat, kırmızısının 'canlı'lığıyla akıyor oyun. Genç kadronun enerjisini seyrederken, ritim tutturmaktan kendini alıkoyamıyor izleyici, absürdlüğün güftesine.

Arjantinli yazarlar Javier Daulte, Alejandro Tantanian ve Rafael Spregelburd'un metnini Reyhan Özdilek Türkçeleştirmiş, Salih Bademci ve Hüseyin Sevimli ise seyirlik hale getirmiş. Anne, Sevil Akı, çocuklar, Edip Tepeli, İmer Özgün ve Çağrı Şensoy, 'görev adamı' Haki Biçici ise performansları ile de bu seyri var etmişler. Enerjileri öyle besleyici ki, 'büyük oynuyorlar' hem de bunu tüm doğallığı ve 'r'sizliğiyle yapıyorlar. Oyun sonrasında da bu kez ellerindeki teşekkür listesini sunuyorlar. Ben de listemin en başından teşekkürü borç biliyorum, dostum Emir (Aksoy) Bey'e. Oyunu 'dinlenebilir' kıldığı, Siyah Beyaz ve Renkli'nin adına yaraşır şekilde en güzel renkleri melodileriyle oyunda var kıldığı için.

Oyunu Beyoğlu'nda Şubat bitmeden izlemek mümkün. Kendi 'liste'nizin başına yazın, pazaryerinde önümüze çıkanları 'görmeden' geçmeyin derim !

18 Şubat 20:00 Hayal Perdesi (Beyoğlu Hayal Bistro) / 19 Şubat 20:30 Emek Sahnesi / 25 Şubat 20:30 Emek Sahnesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder